У Цин: Приятелката ми е в Америка

 
 
Един ден в полунощ, бях в интернет и умирах от скука, ровех се навсякъде, нямаше нищо интересно, започнах да свалям музика, клипове и други разни неща, влязох в няколко порно сайта, но пак нищо интересно. Аз лично рядко се запознавам с хора по интернет, няма и кой да се сети за мен, в пощенската ми кутия повече от месец вече не съм получавал нищо (освен спам).

Не знам как влязох в някакъв нов чат канал и се разприказвах за глупости с някакъв непознат, той се казваше Джан Дзяю, каза ми, че това е истинското му име, не знам защо, но му повярвах, каза ми, че е от малък град в Дзяннан[1]. Говорихме си най-обикновени неща, той ми каза, че е крадец, аз пак му повярвах. Питах го, как вървят кражбите? Той отговори, че не му е много интересно, каза, че целта му не е да забогатее, не е част от някоя престъпна банда или нещо такова, от самото начало си е сам, много е предпазлив, всеки месец краде само по седем-осемстотин юана, по-малко и от една средна работна заплата. Основно краде пари и разни малки неща, които си харесва. Налага стриктно ограничение на приходите си.

Така че обикновено му е нужно да работи само веднъж-два пъти месечно, а ако изкара късмет, след един път може да си позволи да си почине цели няколко месеца. Питах го, не те ли е страх да не те хванат? Той каза, страх го е.

През свободното си време скучае, преди три месеца безмилостно откраднал един лаптоп и започнал да влиза в интернет. Попита ме дали знам яки порно сайтове, пратих му няколко, каза, че ги знае всичките, викам му, аз не знам много, той каза, че знае страшно много, каза, че откакто е започнал да влиза в интернет преди три месеца, основната му цел е да гледа порно сайтове. Но преди известно време… каза той.

– Намерих си приятелка по интернет, започнахме интернет любов!

Викам, верно? Тя знае ли, че си крадец?

– Казах й, тя пак иска да ходи с мен.

Казвам, да не би да си мисли, че се майтапиш с нея?

– Не, тя ми вярва напълно.

… Питам, за какво си говорите?

– Нищо особено, по цял ден липсваш ми, обичам те, такива работи, понякога й разказвам как съм крал разни неща.

Искаш ли да се срещнеш с нея? Питам.

Искам, но тя е в Америка.

След този ден повече не видях Джан Дзяю. След около месец неочаквано получих писмо от едно момиче, казваше, че е приятелката на Джан Дзяю. В писмото пишеше, Джан Дзяю не ми е писал от повече от месец, разбрах, че ти си най-добрият му онлайн приятел, имаш ли представа какво се е случило? Отговорих й: Не знам къде е Джан Дзяю, казах, като знам с какво се занимава, като нищо са го арестували.

След което това момиче стана моята сегашна приятелка.
 
 


[1] Дзяннан – географски район на юг от долното течение на р. Яндзъ (б.пр.)

 
 
от сборника „Един ден“
превод от китайски: Стефан Русинов

Advertisements

Вашият коментар

Filed under У Цин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s