У Цин: Крайбрежие 2

 
 
Един човек беше осъден на смърт, щеше да бъде разстрелян. Екзекуцията щеше да се състои на пясъка край морето. Хората, които живееха наблизо, се затълпиха натам, сред тях беше и Чън Циен. Екзекуторите доведоха осъдения на пясъка и го оградиха, докато се нареждаха около него, внезапно прозвуча гръм от пушка, осъденият се сгромоляса на земята, беше мъртъв. Този начин на екзекуция беше пълна изненада за всички, никой не можа да види подробно разстрела, дори роднините на осъдения, известно време те останаха безмълвни и чак тогава осъзнаха, че екзекуцията вече е изпълнена, съответно веднага заридаха горчиво и занесоха подготвения ковчег на пясъка… Насъбралите се хора не можеха да скрият разочарованието си. Само по лицето на Чън Циен сякаш едва-едва се забелзваше чудата усмивка.
 
Няколко години по-късно Чън Циен също бе осъден на смърт, щеше да бъде екзекутиран по същия начин. Този път обаче, докато го ограждаха върху пясъка, всички притаиха дъх, вгледаха се внимателно, обстановката бе изключително напрегната. И въпреки всичко хората пак изпуснаха момента на разстрела. Можеха само да въздишат в изумление от блестящите умения на екзекуторите. Този път сред насъбралите се хора имаше едно момиче, след като екзекуцията свърши, тя и нейните родители си тръгнаха заедно с тълпата, запътиха се към дома си. Те живееха в планината отляво на брега.
 
Бащата каза на момичето, А Сян, ние можехме и да не слизаме на пясъка, брегът се вижда и от двора ни тук, за нас е много по-удобно да гледаме от къщи, без да трябва да изминем толкова път до долу, но въпреки това от тук не се вижда добре. Ако имахме бинокъл, може би от къщи щяхме да виждаме по-ясно отколкото от долу.
 
 
от сборника „Един ден“
превод от китайски: Стефан Русинов

Advertisements

Вашият коментар

Filed under У Цин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s